De omgeving
Wat te doen in de buurt van camping ‘De zeven geitjes’?


De camping zelf bevindt zich in het natuurgebied Schupleer. 

Twee rivieren, Nete en Aa, stromen door het gebied, dat ook doorsneden wordt door enkele beken en grachten. Het landschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, broekbossen en enkele mooie rietkragen. Deze wisselen  af met de beboste duinen van de Kempense heuvelrug op het Heiken en de Oorlandse Heide. Die afwisseling zorgt voor een erg rijke fauna en flora.

Het lager gelegen deel van Schupleer is een natuurlijk overstromingsgebied. De naam van het reservaat verwijst volgens sommige bronnen naar het harde labeur van onze voorouders die in de vallei van de Aa moerasijzererts of “ijzermaal” ontgonnen. De ijzersteen moest naar de losplaats aan de Kleine Nete ter hoogte van de abdij van den Troon worden gebracht. De platte schuiten werden met mankracht getrokken en om de afstand te beperken werden tussen Aa en Nete verschillende kanaaltjes gegraven.

Een gedeelte van het gebied aan de Dijkbaan in Vorselaar is uitgebouwd als een educatief geheel. Scholen en het departement lerarenopleiding van de KHKempen gebruiken dit perceel voor natuur- en milieueducatie. Naast de amfibiepoelen en een hoogstamboomgaard bevindt zich hier ook de schaapskooi. De schapen helpen bij het graasbeheer van het reservaat.1. Oirlandse Heyhoeve: manege


Vlak naast de camping bevindt zich de manege; De oirlandse heyhoeve.  Wie zin heeft om de natuurlijke omgeving te paard te verkennen kan hier terrecht.


Heiken 39

2290 Vorselaar

Afstand van de camping: 100m of 2 minuten


2. Ruïne priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon


Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon was een priorij van hoogstaand geestelijk en cultureel peil. Ze werd gesticht in 1414 door ridder Arnold van Crayenhem en zijn vrouw Johanna van Steyvoort.


Troon 24

2280 Vorselaar

Afstand van de camping: 1,2 km of 4 minuten3. De schapenstal

     

Natuurpunt Nete & Aa kern Vorselaar kon enkele jaren geleden het eiken gebinte van een 18e eeuwse schapenstal aankopen in Retie. Begin 2010 is een enthousiaste ploeg vrijwilligers begonnen met de heropbouw van de stal in de prachtige omgeving van het natuurgebied Schupleer. Met de heropbouw is een zeldzaam stukje kempens erfgoed gered en kreeg het een nieuwe functie. Een gedeelte van de stal is een schaapskooi voor de kudde, maar daarnaast is er een ontmoetingsruimte voor scholen en verenigingen. Het is ook een rustpunt voor wandelaars en fietsers. In het toeristisch seizoen van mei tot september is de stal elke zondagnamiddag open voor het brede publiek als toeristische infopunt.


Dijkbaan 26

2290 Vorselaar

Afstand van camping: 1,6 km of 6 minuten4. Hidrodoe

             

Hidrodoe is een doecentrum van PIDPA over water. In het centrum kan u kennismaken met water in al zijn vormen. In de watertuin en in de waterwereld kan u experimenteren en onderzoeken, beleven en ervaren. U vindt er ondermeer antwoord op de volgende vragen. Wat is zwaar water? Kan je water koken met een fiets? Hoe zag een toilet er uit bij de Romeinen? De experimenten zijn soms ludiek (een partijtje watervoetbal, maak zelf gigantische zeepbellen) tot ronduit spectaculair (lanceer zelf een waterstofraket, til eigenhandig een auto op met behulp van waterkracht.) Een bezoek aan Hidrodoe is een leuke en leerrijke ervaring voor jong en minder jong. Loop zeker ook eens langs bij de waterwinkel voor originele souvenirs en in het watercafé voor een hapje en een drankje.


Hidrodoe

Haanheuvel 7

2200 Herentals

tel. 014- 44 26 44

www.hidrodoe.be

info@hidrodoe.be


Afstand van de camping: 2,5 km of 9 minuten5. Kinderboerderij: Het karrewiel


Enkel nog open voor kampen en feestjes

Troon 9

2280 Grobbendonk

Afstand van de camping: 2,7 km of 6 minuten6. Netepark


Het recreatiedomein beschikt naast een leuke speeltuin over een minigolf, tafeltennistafels, een voetbalterrein en een fietscrossparcours over een modern zwembadencomplex met drie binnenbaden. Of stap in voor een verfrissende en stimulerende wellnesservaring in de geurbaden en aromastoombaden.
Het Netepark

Vorselaarsebaan 56

2200 Herentals


Afstand van de camping:  Met de fiets 2,7 km of 12 minuten7. Blosocentrum

                     

Op een steenworp van het centrum van Herentals heeft BLOSO een modern sportcentrum met sporthotel. U kan geen sport bedenken of het Herentalse BLOSO-centrum heeft er de faciliteiten voor. De ijspiste met een unieke overkapping vormt een belangrijke aantrekkingspool.  Aan de poort van het centrum starten bewegwijzerde

mountainbikeroutes en verschillende wandelparcours.


Bloso-centrum Netepark

Vorselaarsebaan 60

2200 Herentals

Tel.: 014 85 95 10

Fax: 014 85 95 26

herentals@bloso.be


Afstand van de camping:  Met de fiets 2,7 km of 12 minuten8. De Schranshoeve

     

Aan de Nieuwstraat ligt al vele eeuwen de hoeve ‘de Schrans’. De Schranshoeve is het best gekend als het familiehuis van kardinaal Van Roey (° Vorselaar, 13 januari 1874 - + Mechelen, 6 augustus 1961). Er was echter al in de 14de eeuw sprake van de hoeve met omliggende gronden. Die waren ter verdediging en beveiliging omwald. Daarmee wordt de rijke geschiedenis, die aan de Schranshoeve verbonden is, ongetwijfeld nog even voortgezet. Ondertussen werd de Schranshoeve omgetoverd tot een toegankelijke site met daarbinnen ook een brasserie en een feestzaal.9.Watermolen Grobbendonk

 

De watermolen van Grobbendonk is gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa, maar bevindt zich op de Nete. Tot op vandaag wordt de molen enkel aangedreven door waterkracht wat een unicum is voor Vlaanderen. Door de grote watertoevoer is steeds een behoorlijk sluizenstelsel noodzakelijk geweest. Opgravingen aan de sluis in 2005 legden zelfs een Romeinse oorsprong bloot.


De molen is eigendom van de familie d’Ursel en wordt nog dagelijks draaiende gehouden door de molenaarsfamilie Van Hool.


Watermolenweg 1

2280 Grobbendonk

Afstand van de camping: 3,2 km of 9 minuten10.Kasteel 'de Borrekens'


In 2012 werden in het mooie kasteel van Vorselaar

filmopnames gemaakt voor de prestigieuze reeks

'Parades End', een reeks van HBO, BBC en Eén.

Het is meer dan waarschijnlijk dat het kasteel van

Vorselaar in de vroege Middeleeuwen ontstaan is

als versterkte vesting om de bevolking van de

heerlijkheid te beschermen tegen invallen van

buitenaf.


Het kasteel is niet binnenin te bezoeken, maar u kan iets drinken op het binnenplein.


Afstand van de camping: 4 km of 12 minuten met de auto11.Natuurgebied Lovenhoek

 

Wellicht het meest intact gebleven natuurgebied van

de Kempen .

In deze zeldzaam rijke bossen zijn fauna (ree, vos, havik,

buizerd, roerdomp, aalscholver, fuut, gele kwikstaart, karekiet, snor…) en flora (kalmoes, goudveil, muskuskruid, waterlelie, blaasjeskruid, …) nog zoals in de oertijd.


Het natuurgebied heeft prijzen gewonnen met zijn toffe vlonderpad.


start:

*Gratis parking:Pallaaraard, ter hoogte van huisnummer 34B, in Vorselaar. Parkeren langs de kant van de zandweg.

*Start:Volg vanaf wandelknooppunt 82 naar links in de richting van wandelknooppunt 81 via de Heirbaan. Pik aan een houten picknicktafel van Natuurpunt in op de wandeling.

*Afstand:5,5 km

*Volgde zeshoekige bordjes met oranje driehoek

*Stevig schoeiselis aangeraden. Niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

*De wandeling is in twee richtingen bewegwijzerd. Wij raden dewijzerzinaan. Aan picknickbanken geen gebrek onderweg, aan cafés daarentegen…12. De Kloek; binnenspeeltuin

   

Zin in een knotsgek avontuur in onze binnen- en buitenspeeltuin? Er is een reuze zandbak, een avontuurlijk parcours, klimrekken, glijbanen, schommels, kortom een speelparadijs waar elk kind zich kan uitleven!


De Kloek

Lierse Steenweg 92a

2288 Bouwel

www.dekloek.be

Afstand van de camping: 6,4 km of 11 minuten13. Mega speelstad


www.speelstad.be

info@speelstad.be

Mega Speelstad: Grootste Kinderpretpark van België.

Sinds kort volledig vernieuwd + grote buitenspeeltuin: Toverstad

GOED OF SLECHT WEER, BIJ ONS IS HET ALTIJD FEEST !

Volwassenen altijd gratis en gratis wifi beschikbaar !!!

Speelstad is het leukste kinderpretpark van België. U betaalt één entreeprijs en alle attracties binnen en buiten zijn gratis. Volwassenen mogen gratis binnen ! Je vind er o.a.: botsauto's, draaimolens, treintjes, een railway: Disco Twister, tassenmolen, PS2 wall, Sky Dive, Luna Loop, car races, mini bowling, piratenboot, speel- en klauterkooien, reuze glijbanen, trampolines, springkastelen, een volledige nieuwe aparte speeltuin voor de peuters, enz... Kortom, een volledig dagje uit met kinderen van 1 tot 14 jaar. Vanuit de gezellige cafetaria kan u uw kapoenen in het oog houden. U vindt hier gerechten voor een grote en kleine honger. Picknick of meegebrachte drankjes zijn niet toegestaan in Speelstad! Gratis grimage voor alle kindjes en gratis internet beschikbaar voor de ouders.


Voetbalstraat 16

2275 Wechelderzande - Lille

Tel: 03/309.21.13

Fax: 03/383.27.40

 

Afstand van de camping: 8,9 km en 16 minuten met de auto14. www.bobbejaanland.be

 

Bobbejaanland is een gezellig Belgisch familiepark, gelegen in de Kempen, met een waaier aan attracties, waarvan veel overdekte. Typhoon is een achtbaan waarin je in een hoek van 95 naar beneden dendert. Ook Sledge Hammer is geen attractie voor watjes! Daarnaast zijn er de talloze toppers zoals El Rio, Speedy Bob en Revolution. Het park heeft met Kinderland een overdekt kinderparadijs, zodat een dagje Bobbejaanland uitermate geschikt is voor het ganse gezin.


Olensesteenweg 40

2460 Kasterlee


Afstand van de camping:   10,7 km       of    15  minuten met de auto


15. Saffraanboerderij


In Morkhoven kan u een bezoek brengen aan een saffraanboerderij. Linda en Marc nemen u mee in de wereld van deze prachtige specerij, aan de hand van beelden en uitleg.  Ze vertellen u over zijn ontstaan, over het gebruik in de keuken en zijn medicinale eigenschappen, over het herkennen van kwaliteiten en over zijn botanische aspecten. Dan nemen ze u mee naar het veld en afhankelijk van het seizoen, kan u zijn bloeiwijze bewonderen.

Bij wijze van afsluiting zijn er proevertjes met saffraan.

Meer informatie vindt u op www.belgischesaffraan.be

Enkel in groep te bezoekn, na reservatie

16.Kayak of kano varen


Door het hart van de Antwerpse Kempen kronkelt één van de zuiverste waterwegen in

heel Vlaanderen: de Kleine Nete. Dit schilderachtige riviertje herbergt een rijke planten

en dierenwereld. Tussen Retie en Grobbendonk is de Kleine Nete geschikt voor kano-

en kajakvaart. Je vindt er alle nodige voorzieningen zoals aanlegsteigers, picknickbanken,

vuilnisbakken en informatiepanelen.Avonturiers die op zoek zijn naar een bloedstollende

adrenalinetrip vol kolkende stroomversnellingen zijn hier aan het verkeerde adres. Wat je

dan wel kan verwachten? Een ontspannen voortkabbelende maar fascinerende tocht door een idyllisch brokje natuur vanaf de watermolen in Retie tot de watermolen van Grobbendonk waar de tocht tenslotte uitmondt in een wondermooi parklandschap.

Onderweg kom je langs enkele prachige natuurgebieden zoals De Zegge, het Olens Broek, Snepkensvijver, het Zwart Water en het Peerdsbos. Je passeert ook de Kempense Heuvelrug, een oude duinengordel waarop een indrukwekkend wandelnetwerk werd uitgebouwd. Je kunt er uitstekend mountainbiken en paardrijden. Kortom, de Groene Netekant biedt een gedroomd dagje uit voor het hele gezin!


www.kempenkayaks.be

www.dewaterral.be

www.dekano.be
Steden in de buurt:


Herentals op 2km afstand


o Lakenhal

o Het boerenkrijgmonument

o Sint-Waldetrudiskerk

o Begijnhof

o Domein Le Paige

o Het gasthuis

o Hogewegmolen

o Kruisweg en Kruiskapel

o Zandkapel

o Besloten Hof

o Bovenpoort

o Zandpoort


Meer informatie:  www.uitinherentals.be

Toerisme Herentals

Grote Markt 35

2200 Herentals

tel. +32 14 21 90 88


Lier op 21, 3km of 36minuten afstand


o Abdij van Nazareth

o Bakkerstoren

o Begijnhof

o Belfort

o Gevangenenpoort

o Stadshuis

o St-Gummarustoren

o Stadhuis

o Vleeshuis

o Zimmertoren

o Pallieterland


Meer informatie: www.toerismelier.be

Toerisme lier

Grote markt 57

2500 Lier

tel +32 3 8000 555Turnhout op 26,6km afstand of 33 minuten rijden

   

o Begijnhof - Werelderfgoed

o Nationaal Museum van de Speelkaart

o Sint-Pieterskerk

o Vennengebied

o Taxandriamuseum

o Jachthaven

o Kasteel

o Speelkaartenmuseum


Meer informatie op www.toerismeturnhout.be

Grote Markt 44

2300 Turnhout

014 44 33 55


De camping ligt aan fietsknooppunt 94.

Volgende fietsroutes zijn vlakbij de camping

- Kapellekensroute: 36km

- Molenroute: 59km

- Bart Wellens route: 34 km

- Kempentoer: 100 km

- Bioboertocht: 2 keer 25km of 1 keer 50km

Zie fietsgids Vorselaar


Volgende wandelroutes zijn vlakbij de camping:


Ten troonpad: 10,1km

Het Lovenhoekpad: 10km

Rivier en boswandeling: 17,2km

Mie Broos wandeling: 11,8km

Zie wandelgids VorselaarIn bijlage de wandeling: Tussen Herentals en Grobbendonk200-tal  geocaches in de buurt